top of page

Om os

20201029-160420-5_57Mb-kopi.jpg

Inger Uldall Juhl (f.1960), praktiserende læge i Kolding (siden 1994), underviser og kursusleder i PLO, foredragsholder, forfatter samt lægelig leder af Klinik 100 år (klinik100aar.dk). Inger Uldall Juhl er nærmest født ind i faget almen medicin, da min mor var praktiserende læge. Jeg er optaget af at sætte sundhed og sygdom ind i en menneskelig kontekst. I gymnasiet overvejede jeg at læse teologi, men valget faldt på medicin. Januar 2019 havde  jeg 25 års jubilæum som praktiserende læge. Det har været givende og øjenåbnende for mig at samarbejde med sognepræst Lone Vesterdal om væsentlige eksistentielle emner. Medforfatter til bogen: Det skrøbelige menneskeliv- perspektiver fra lægen og præsten, sammen med Lone Vesterdal, udgivet 20/10 2020 på forlaget Eksistensen. Sammen med Lone Vesterdal har jeg skrevet bidrag til antologien Relationer i sundhedsvæsenet- hvorfor og hvordan? redigeret af Elisabeth Assing Hvidt, Anette Grønning og Jens Søndergaard som udkom 17/8 2021 på forlaget Samfundslitteratur. Desuden har jeg sammen med Lone Vesterdal og Niels Christian Hvidt bidraget til antologien Sjælesorg – En introduktion til hovedspor i sjælesorgens teologi og praksis i Danmark redigeret af Lone Vesterdal og Thomas Gudbergsen. Bogen udkommer 28/10 2021 på forlaget Eksistensen. Medlem af Relations-gruppen, Forskningsenheden for Almen Medicin, SDU, ledet af Elisabeth Assing Hvidt og FAITH-HEALTH.ORG.

 

Lone Vesterdal (f. 1967) cand.theol, cand.mag i dansk, fransk og religionshistorie. Sognepræst ved Bramdrup Kirke i Kolding siden 2004. MA i sjælesorg (Københavns Universitet, 2016). Forfatter til flere artikler og bøger om sorg, tab og tro, senest “Robust - om tro og magtesløs”, Eksistensen Forlag, 2017 og “Magtesløshed som vilkår” i “Giv sorgen ord - sorgkultur i forandring” ved Michael Hviid Jacobsen, Mai-Britt Guldin og Christian Juul Busch, Munksgaard 2019. Medforfatter til bogen: Det skrøbelige menneskeliv- perspektiver fra lægen og præsten, sammen med Inger Uldall Juhl, udgivet 20/10 2020 på forlaget Eksistensen.  Sammen med Inger Uldall Juhl har jeg skrevet bidrag til antologien Relationer i sundhedsvæsenet- hvorfor og hvordan? redigeret af Elisabeth Assing Hvidt, Anette Grønning og Jens Søndergaard som udkom 17/8 2021 på forlaget Samfundslitteratur. Desuden har jeg sammen med Inger Uldall Juhl og Niels Christian Hvidt bidraget til antologien Sjælesorg – En introduktion til hovedspor i sjælesorgens teologi og praksis i Danmark, som jeg har redigeret sammen med Thomas Gudbergsen. Bogen udkommer 28/10 2021 på forlaget Eksistensen. Medlem af Relations-gruppen, Forskningsenheden for Almen Medicin, SDU, ledet af Elisabeth Assing Hvidt og FAITH-HEALTH.ORG. Sammen med Inger Uldall Juhl har jeg skrevet bidrag til antologien Omsorg og behandling med relationen i centrum - hvorfor og hvordan? redigeret af Elisabeth Assing Hvidt, Anette Grønning og Jens Søndergaard som udkommer på Munksgaard 2021. Mange af de årsager, der ligger til grund for samtaler med en præst, grænser op til medicinsk praksis og er også årsag til konsultation hos lægen. Derfor er samarbejdet med Inger Uldall Juhl med til at udvide forståelseshorisonten i den sjælesørgeriske praksis. 

​

​

Historien bag bogen:

Det skrøbelige menneskeliv - perspektiver fra lægen og præsten

 

​

Vores samarbejde begyndte, da vi i februar 2016 holdt seminar i Haderslev Stift for stiftets præster og ansatte om diagnosen kompliceret sorg. Den 25. oktober 2016 holdt vi foredrag på Kolding Bibliotek og den 18. april 2018 på Medicinsk Museion i København, inviteret af Dansk Medicinsk-Historisk Selskab. Dette skete i forlængelse af at Klinik Vase, Juhl og Hansen i Kolding kunne fejre 100-års jubilæum i november 2016, alle årene med udelukkende kvindelige læger. I foredragene fortalte vi om udviklingen i relationen mellem lægen og præsten fra ældre tid og indtil i dag. Vi blev opfordret til at gå videre med projektet, og det blev begyndelsen på det, der nu er kommet en bog ud af. 

​

​

Oksen som symbol

​

​

Lukas-oksen: symbol på tværfaglig relation mellem læge og præst

Evangelisten Lukas levede i det 1. århundrede efter Kristus. Han omtales som læge og som Paulus’ faste rejseledsager. Vi kender Lukas fra tre antikke breve; Paulus’ brev til Filemon (1,24) og Andet Timotheusbrev (4,11), hvor Lukas nævnes som Paulus’ ven. I Kolossenserbrevet (4,14) omtales han som læge. Den kirkelige tradition tillægger Lukas forfatterskabet af Lukasevangeliet og Apostlenes Gerninger. Lukas har sin placering i den nytestamentlige kanon. Lukasevangeliet er en del af grundstammen af de historiske skrifter og opbyggelige breve, der blev samlet før år 200 e. K. Da de fire evangelister fik hver deres symbol i senantikken blev Lukas’ symbol oksen, fordi Lukasevangeliet begynder med en ofring i templet (Luk 1, 8-11). 

Billedtekst: Kejser Otto III’s evangeliar. (ca. år 1000): Evangelisten Lukas med oksen

Billedtekst: Kejser Otto III’s evangeliar. (ca. år 1000): Evangelisten Lukas med oksen

​

Det senantikke symbol for evangelisten Lukas udfolder i fortættet billedsprog flere af de væsentligste elementer i den tværfaglige relation mellem lægen og præsten og hvad det kræver at arbejde tværprofessionelt. 

​

Oksen er et dyr af kød og blod men er også ånds væsen, symboliseret ved glorien og vinger. Den er på én og samme tid jordisk og guddommelig. I den jødiske kult var oksen offerdyr. I den forståelse bliver oksen ikke blot symbol på lægen og præsten på samme tid men også på ofringen. 

​

For at en tværprofessionel relation kan fungere må noget ofres, nemlig énsidigheden. Begge fagligheder er nødt til at opgive den ensidige opfattelse af, at netop mit fag, præstens eller lægens, rummer svaret på alle menneskets vanskeligheder. Når begge perspektiver, både det medicinske og det åndelige, får plads, bliver forståelsen og dermed orienteringsmuligheden større.  

thumbnail_flyvende okse.jpg

Billedtekst: Lukas-oksen med vinger og glorie (fra kejser Otto III’s Evangeliar, ca. år 1000)

bottom of page